In vino veritas? På Sardinia ligger sannheten i kombinasjonen av Cannonau og lengre levetid. Den legendarisk vin som vil “få komme til å leve 100 år” og som ‘slektsforskning’ dateres tilbake mer enn tre tusen år siden.
Dyp ruben rød, berusende, autentiske elixir av evig levetid, med alder vanligvis fra to til seks år og med en alkoholholdige gradering aldri mindre enn 12,5 prosent. En myk og solid vin som passer perfekt til sterk smak av sardinsk øyas mat, spesielt til oster som pecorino. I temaet sunt og langt liv har Sardinia mye å tilby og Cannonau er en del av dens hemmelige oppskrift.

Cannonau og lengre levetid: den lange levetiden til Sardinsk befolkning er primært genetisk, men ifølge studier kan det også oppstå fra en unik kombinasjon av miljømessige og sosiale faktorer, inkludert kosthold, som i årtusener (og videre) er basert på friske og ekte produkter. Lokale kostholdet bidrar Cannonau også til, en veritabel elixir av lang levetid, som inneholder triple antioksidanter enn andre lignende røde viner og garanterer fordeler til det kardiovaskulære systemet nesten ti ganger høyere enn lignende varianter av vin vokst i andre italienske regioner.

En vin som var velkjent også til italiensk dikter og forfatter Gabriele D’Annunzio, som skrev om dette i forordet til “Osterie d’Italia” guiden av Hans Barth. Der kommer den første kunnskapen om ifra, utenfor Sardinia øya, kombinasjonen Cannonau og lengre levetid: genetikk, miljø, samfunn og… makt. I Oliena ble ønsket velkommen som gjest og smakte den “himmelsk nektar” i sin intense versjon av Nepente: “Kjenner dere ikke Nepente fra Oliena, selv for berømmelse? (…) Jeg er sikker på at hvis du drakk en slurk, du skal aldri ønske å forlate skyggen av de hvite klippene igjen…”

Delta på en berusende opplevelse langs stien av Cannonau og lengre levetid

For den som ønsker å følge lesing direkte erfaring på temaet Cannonau og lengre levetid bør ikke gå glipp av anledningen for å besøke Nuoro, Barbagia, Supramonte, Mandrolisai og Ogliastra, hvor er dyrking av denne drue med svart bær mer rikelig: lite stemningsfull skatter i et land som er rik på smaker og dufter. Å gå i storslått natur mellom Gennargentu og Supramonte er ikke bare til å edlere ånd men også til å glede ganen. Det er en unik mulighet til å oppdage sterke tonene av lokale vinrankene: veien til Cannonau og lengre levetid er en ideell reiserute for alle, fra familier på ferie til unge par på byens utflukt.